Sárkányok Napja

2022. szeptember 03-án
szombaton már a
XXV. Sárkányok Napja  lesz Szentkirályszabadján!!!

Az idén immár 25. alkalommal kerül megrendezésre legfontosabb eseményünk a helyi lakosok, az önkormányzat, valamint pályázati források támogatásának köszönhetően!

Továbbra is központi elemünk a papírsárkány építés-reptetés, és a szabadban eltöltött idő népszerűsítése.

Minden év szeptember első hétvégéjén kerül megrendezésre nagy rendezvényünk, a Sárkányok Napja. A rendezvény célja a sárkányeregetés népszerűsítése, hogy egy kellemes hangulatú napot tölthessenek el együtt kicsik – nagyok egyaránt.

A középpontban ma is a nád- bambusz- ill. fa szerkezetű papírsárkányok készítése áll, ezekből akár ötszáz darab is szokott készülni egy nap alatt, majd minden évben közel 50, festéssel egyedivé varázsolt sárkányt beneveznek a repülő- és szépségversenyére , ahol értékes nyereményeket oszt ki a zsűri.

A számos magyar sárkányeresztő társaság mellett külföldi egyesületek is képviseltetik magukat, ​ a profi sárkányeresztők között minden típusú sárkányra találunk példát: egy zsinórós egyszerűbb színes, mintás sárkányok,  két illetve négy zsinóros trükksárkányok, paplansárkányok, vontatók, különleges formasárkányok pl. medvék, polipok, különböző halak.

Vendégeink Békéscsabától Zalaegerszegig az ország minden pontjáról és Ausztriából is érkeznek hozzánk egész hétvégére, ilyenkor egy hétvége erejéig megszűnnek a gondjaink, nem számítanak a nyelvikorlátok, és akorosztályok közötti különbségek, mert a mezőn mindenki egy nagy család részesévé válik, amit a zsinór köt össze.

Programok 10 órától napnyugtáig:

10:00-16:00 papírsárkány építés
15:00-16:00 nevezés a sárkány reptető és szépség versenyre
17:00 eredményhirdetés értékes nyereményekkel

Napközben:

A segítőinkkel vezetett papírsárkány építő foglalkozások mellett jó szélben lehetőség lesz az ismerkedésre hazai és külföldi sárkányeregetőkkel,  lesz forma és trükksárkány bemutató, cukorkadobás, sárkányos légifotózás. Mindemellett arcfestés, légvár,  óriás játékok és logikai feladványok várják a gyerekeket és gyerek lelkű felnőtteket. A mezőn lovaskocsikázás, és veterán motorok , traktorok bemutatója kápráztatják el az apró vagy épp felnőtt kíváncsiskodókat. A napot mint mindig a papírsárkány szépségverseny eredményhirdetésével és értékes nyereményekkel zárjuk 17 órakor,
mi ugyan elpakolunk de a mezőn lehet még maradni sárkányt eregetni.

Mivel a programjaink nagy része önkéntes alapon szerveződik, és az időjárás jelentősen befolyásolja, így a programváltoztatás jogát fenntartjuk! 

A helyszín továbbra is a falu határától távolabbi nyílt rét, ahol azonban az alábbi infrastruktúrát bizosítjuk: kézmosóvíz és mobil wc, EÜ sátor, kézfertőtlenítő állomások.

Zárt cipő és réteges öltözet javasolt, valamint pokróc és nap/esőernyő!

A helyszínre kitelepülnek büfések is széles étel és ital kínálattal.

Helyszín: https://drive.google.com/open?id=1ur5dBGG6Gz3HD0ZSWeo5gviJ4pg&usp=sharing

A résztvevőktől felelősségteljes magatartást várunk, kérjük fokozottan ügyeljenek a higiéniára.

Kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személy vehet részt a rendezvényen.  

A közösségi sátrakba belépő személyeknek javasolt
maszkot viselni!

FB eseményünkön követhetik az aktuális információkat!

Részletek a honlapon: www.szbke.hu  ; www.facebook.com/szbke
Elérhetőségünk a rendezvénnyel kapcsolatban: 06-30-416-55-50


A rendezvény minden programja ingyenes,
de a helyszínen lehetőség nyílik 
egyesületünk támogatására.

​ A programok megvalósulását és az előkészítő munkákat non-profit civil egyesületünk tagjai és segítőkész barátaink biztosítják, önkéntesen, energiát, pénzt és időt áldozva. A számos önkéntes munka mellett a költségvetésünket magánszemélyek, helyi és környező cégek adományai, az adó 1% felajánlások, valamint az önkormányzat támogatása biztosítja, de a rendezvény megszervezése évről évre egyre nehezebb terhet ró ránk.

Kérjük, akinek módjában áll, támogasson bennünket,
akármilyen csekély összeggel, vagy egyéb felajánlással.


Sárkányeresztők részére jelentkezési lap a rendezvényterületre szóló behajtási engedélyhez és területfoglaláshoz ezen a linken érhető el !
A rendezvényre látogatóknak nem szükséges előzetesen jelentkezniük.


 A korábbi rendezvényről a fényképalbumok, videók, beszámolók
az egyesület facebook oldalán találhatóak!

2019-es fényképek és összefoglaló a Facebook oldalon:   https://tinyurl.hu/flvK/

Hogy látják a rendezvényt az égen repülő sárkányok?
Néhány videós összefoglaló az elmúlt évekről: