Sárkányok Napja

2020. szeptember 05-én
szombaton 
XXIII. Sárkányok Napja Szentkirályszabadján

Az idei év különösen nehéznek bizonyult sokunk számára,ám  támogatóinknak köszönhetően 2020.09.05-én megrendezzük a XXIII. Sárkányok Napját.
A programjainkat átszerveztük, és igyekszünk biztonságos ám élményekben gazdag kínálatot biztosítani idén is, továbbra is központi elemünk a papírsárkány építés-reptetés, és a szabadban eltöltött idő népszerűsítése.

Minden év szeptember első hétvégéjén kerül megrendezésre nagy rendezvényünk, a Sárkányok Napja. A rendezvény célja a sárkányeregetés népszerűsítése, hogy egy kellemes hangulatú napot tölthessenek el együtt kicsik – nagyok egyaránt.

 A középpontban ma is a nád- bambusz- ill. fa szerkezetű papírsárkányok készítése áll, ezekből akár ötszáz darab is szokott készülni egy nap alatt, majd minden évben közel 50, festéssel egyedivé varázsolt sárkányt beneveznek a repülő- és szépségversenyére , ahol értékes nyereményeket oszt ki a zsűri.

A számos magyar sárkányeresztő társaság mellett külföldi egyesületek is képviseltetik magukat, ​ a profi sárkányeresztők között minden típusú sárkányra találunk példát: egy zsinórós egyszerűbb színes, mintás sárkányok,  két illetve négy zsinóros trükksárkányok, paplansárkányok, vontatók, különleges formasárkányok pl. medvék, polipok, különböző halak.

Vendégeink Békéscsabától Zalaegerszegig az ország minden pontjáról és Ausztriából is érkeznek hozzánk egész hétvégére, ilyenkor egy hétvége erejéig megszűnnek a gondjaink, nem számítanak a nyelvikorlátok, és akorosztályok közötti különbségek, mert a mezőn mindenki egy nagy család részesévé válik, amit a zsinór köt össze.

Programok 10 órától napnyugtáig:

10:00-16:00 papírsárkány építés
15:00-16:00 nevezés a sárkány reptető és szépség versenyre
17:00 eredményhirdetés értékes nyereményekkel

Napközben:

A reggeli futóverseny után a sárkányok veszik át a terepet a falu határában lévő réten. Jó szélben lehetőség lesz az ismerkedésre hazai és külföldi sárkányeregetőkkel,  lesz forma és trükksárkány bemutató, cukorkadobás, sárkányos légifotózás. Mindemellett óriás játékok (kosár, foci, darts, építő”kockák”) és logikai feladványok várják a gyerekeket és gyerek lelkű felnőtteket. A mezőn lovaskocsikázás, és veterán motorok , traktorok bemutatója is várja az érdeklődőket. A csillámtetkó és arcfestés után 12-14 óra között Rudi bohóc varázsol mosolyt az arcokra és a lufikra. Míg mi a hazai és külföldi sárkányeresztőkkel közösen a saját, vagy helyszínen épített papírsárkányainkkal hódítjuk meg az eget, a Bakonyi Csillagászati Egyesület tagjai élménybeszámolót tartanak kabalaűrhajósuk Sztratosz Feri és a II. Űrbatyu kalandjairól 15 órától a színpadon. A napot mint mindig a papírsárkány szépségverseny eredményhirdetésével és értékes nyereményekkel zárjuk 17 órakor.

Mivel a programjaink nagy része önkéntes alapon szerveződik, és az időjárás jelentősen befolyásolja, így a programváltoztatás jogát fenntartjuk! 

A helyszín továbbra is a falu határától távolabbi nyílt rét, ahol azonban az alábbi infrastruktúrát bizosítjuk: kézmosóvíz és mobil wc, EÜ sátor, kézfertőtlenítő állomások. Zárt cipő és réteges öltözet javasolt! 🙂

Helyszín: https://drive.google.com/open?id=1ur5dBGG6Gz3HD0ZSWeo5gviJ4pg&usp=sharing

A résztvevőktől felelősségteljes magatartást várunk, kérjük fokozottan ügyeljenek a higiéniára.

Kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személy vehet részt a rendezvényen.  

A közösségi sátrakba belépő személyek kötelesek maszkot viselni!

Gyertek, és élvezzétek velünk együtt a szabadban eltöltött időt!

FB esemény: https://www.facebook.com/events/599995750627668

Részletek a honlapon: www.szbke.hu  ; www.facebook.com/szbke
Elérhetőségünk a rendezvénnyel kapcsolatban: 06-30-416-55-50


A rendezvény minden programja ingyenes,
de a helyszínen lehetőség nyílik 
egyesületünk támogatására.

​ A programok megvalósulását és az előkészítő munkákat non-profit civil egyesületünk tagjai és segítőkész barátaink biztosítják, önkéntesen, energiát, pénzt és időt áldozva. A számos önkéntes munka mellett a költségvetésünket magánszemélyek, helyi és környező cégek adományai, az adó 1% felajánlások, valamint az önkormányzat támogatása biztosítja, de a rendezvény megszervezése évről évre egyre nehezebb terhet ró ránk.

Kérjük, akinek módjában áll, támogasson bennünket, akármilyen csekély összeggel, hogy minden szeptember első szombatján színes programokkal kerülhessen sor a helyi és környékbeli családok százai által várt Sárkányok Napjára Szentkirályszabadján!


Sárkányeresztők részére jelentkezési lap a rendezvényterületre szóló behajtási engedélyhez és területfoglaláshoz ezen a linken érhető el !
A rendezvényre látogatóknak nem szükséges előzetesen jelentkezniük.


 A korábbi rendezvényről a fényképalbumok, videók, beszámolók
az egyesület facebook oldalán találhatóak!

2019-es fényképek és összefoglaló a Facebook oldalon:   https://tinyurl.hu/flvK/

Hogy látják a rendezvényt az égen repülő sárkányok?
Néhány videós összefoglaló az elmúlt évekről: