Rólunk

Nonprofit, közhasznú civil szervezetünk 1998. április 1-én alakult.

Az ötletgazda Horváth György felvetésére szerveződött össze a kb. 15 fős, helyi családokból álló társaság, hogy a falubeli gyerekeknek programokat szervezzenek, tartalmas szórakozási lehetőségeket biztosítsanak.

Az évek során több elnöke is volt az egyesületnek:

1998 – 2003: Horváth György

2003 – 2008: Sikosné Szűcs Marianna

2008 – 2011: Dudás Gyula

2011- 2022: Bognárné Cseh Melinda

Sajnos néhány tagtársunktól idő előtt kellett búcsút vennünk, minden évben változik kicsit a tagság, de jelenleg kb 20 aktív taggal, és több pártoló taggal minden hónap első csütörtökén tartjuk gyűlésünket, ahova szeretettel várunk minden új érdeklődőt és segítőt is.

Az egyesület célja Szentkirályszabadja községben élők életminőségének javítása, a kulturális és közösségi élet élénkítése, sport és szabadidős tevékenységek előmozdítása valamint a község helytörténetének, szellemi és tárgyi értékeinek, hagyományainak kutatása és felelevenítése.

Fontosabb rendezvényeink:

  • Sárkányok Napja (minden szeptember első hétvégéjén)
  • Föld napi Akadályverseny az iskolásoknak
  • focikupa, kosár bajnokság, kerékpártúrák
  • hagyományőrző karácsonyi és húsvéti játszóházak, falukarácsony
  • honismereti tábor és különböző ismeretterjesztő előadások

2015.augusztus 19-én Szentkirályszabadja Község Önkormányzat Képviselő Testülete a 62/2015. (VI.24.)sz.Kt. határozat alapján egyesületünk, a Szentkirályszabadja Baráti Kör Egyesület részére “Szentkirályszabadjáért” kitüntetést adományozott.

A korábbi évek során egyesületünk az önkormányzattal közösen részt vállalt több nagyobb projektben is. 2009-ben az iskola alatti szemétdomb rekultivációja során közös erővel egy füves területet sikerült kialakítani, ahol játszótár és erdei tornapálya is helyet kapott.

2012-ben a LEADER program keretében elnyert támogatásnak köszönhetően valósíthattuk meg rendezvényünket, a Sárkányok Napját.

Az egyesület különlegessége a papírsárkány készítés, és kis csapatunkkal már az ország számos pontján megismertethettünk gyerekeket és felnőtteket egyaránt a papírsárkány építés és reptetés örömeivel, jártunk Keszthelyen a Japán-Magyar Életfa Iskola rendezvényén, Tihanyban a Levendula fesztiválon, Kömlődön a Nevelőotthonban, és különböző majálisokon, iskolai rendezvényeken itt a környékünkön: Veszprémben, Balatonalmádiban, Balatonfűzfőn, Felsőörsön, Városlődön, Németbányán, Herenden.
A hazai sárkányeresztő társaságokkal jó kapcsolatot ápolunk, többek között aktív szerepet vállaltunk az idei 25. Nemzetközi Sárkányeresztő Találkozó megszervezésében és lebonyolításában is Pákozdon. Meghívást kaptunk már külföldre is, Ausztriában Bécsben illetve Parndorfban is építhettünk papírsárkányokat,
valamint német, holland, maláj sárkányeresztő társaságokkal is
baráti kapcsolatot építettünk ki az elmúlt évek során.

Minden év szeptember első szombatján kerül megrendezésre nagy rendezvényünk, a Sárkányok Napja (idén már a 19. alkalommal).
A rendezvény célja a sárkányeregetés népszerűsítése, hogy egy kellemes hangulatú napot tölthessenek el együtt kicsik – nagyok egyaránt. Az egész napos papírsárkány készítés és reptetés mellett a zsűri különdíjjal jutalmazza a legszebb sárkányok gazdáit is.
A számos magyar sárkányeresztő társaság mellett külföldi egyesületek is képviseltetik magukat, megtöltve az égboltot színes, házilag tervezett és varrt különböző formájú sárkányokkal, de a gyakorlott sárkányeresztők szívesen látnak el tanácsokkal minden érdeklődőt. Kísérő programjaink célja, hogy az egész család számára kikapcsolódási lehetőséget biztosítsunk. A saját készítésű ügyességi játékaink mellett, évek óta állandó programelemünk a légvár, a lovaskocsikázás és pónilovaglás, íjászat, valamint vendégeink a tűzoltók, rendőrök, akik hivatásuk rejtelmeibe avatják be az érdeklődőket.

Minden évben igyekszünk tartalmas és szórakoztató programokat biztosítani. Az önkormányzat, a helyi vállalkozók és lakosok valamint még számos támogatóinknak köszönhetően minden programunk ingyenes a rendezvényre látogatók számára. Nagy örömünkre szolgál, hogy minden évben egyre többen segítenek a rendezvényeink lebonyolításában, és összefogásukkal elismerik, segítik munkánkat.

Nagy örömünkre szolgál, hogy programjainkon egyre több az új érdeklődő. Többen is fontosnak és jónak tartják céljainkat, és valóban közhasznúnak érzik, amit teszünk a faluért. Igyekszünk ezeknek az elvárásoknak a továbbiakban is megfelelni, és továbbra is azon leszünk, hogy rendezvényeinkkel színesítsük a falu életét.

A programjainkról részletes információt a honlapunkon www.szbke.hu illetve a www.facebook.com/szbke oldalon kaphatnak az érdeklődők!

Amennyiben egyetért egyesületünk célkitűzéseivel,
szívesen fogadjuk támogatását az alábbi bankszámla számunkon:
73900236 – 10011915 (Zirci Takarékszövetkezet)

Adószámunk: 18926899-1-19

Aki érdeklődik egyesületünk, programjaink iránt, esetleg saját ötlete, program javaslata van,  keressen fel bennünket minden hónap első csütörtökén 18.30-tól a Nemzedékek Házában, illetve egyéb elérhetőségeinken:

Szentkirályszabadja Baráti Kör Egyesület
8225. Szentkirályszabadja, Erdősétány 22.
Levelezési cím: 8225 Szentkirályszabadja Ibolya u. 2.
Tel: 06-30-416-55-50 , e-mail: szbaratikor@gmail.com
www.szbke.hu     www.facebook.com/szbke