XXIII. Sárkányok Napja Szentkirályszabadján

Az idei év váratlan fordulatokat hozott, és kimondottan pozitívan zárhattuk az idei XXIII. Sárkányok Napját.

Az önkormányzat támogatásával sikerült plusz forráshoz is jutnunk, így idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága támogatásával együtt fedezhettük a rendezvényünk költségeit. A helyszínre kilátogatók adományaival, valamint helyi vállalkozók, többek között a Rotstahl Hungary Kft felajánlott támogatásával pedig sikerült alapot biztosítani a jövő évi rendezvénynek is.


Idén hosszú évek után végre igazi sárkányeregető idő várt minket  végig az egész hétvégén szeles,  napsütéses időjárásban volt részünk, ami az elmúlt évek tartós esőzései után már nagyon hiányzott. 
A járványhelyzet miatt a programokat megpróbáltuk átszervezni, többek között kevesebb sárkány típussal csökkentve a sorbanállást az építő sátorban, kicsit kötetlenebb és szellősebb formában megszervezni a játékokat. Igyekeztünk biztonságos ám élményekben gazdag kínálatot biztosítani idén is, úgy hogy megmaradjon központi elemünk: a papírsárkány építés-reptetés, és a szabadban eltöltött idő népszerűsítése. Mindemellett számtalan játék, óriás darts, építőkockák, íjászat, és logikai feladványok várták a gyerekeket és gyerek lelkű felnőtteket. Különböző “gépsárkányok”, veterán motorok, traktorok kerültek kiállításra és lovaskocsik, pónik vitték sétára a jelentkezőket. Déltől bohóc varázsolt mosolyt az arcokra és a lufikra, majd a Bakonyi Csillagászati Egyesület tagjai tartottak élménybeszámolót kabala űrhajósuk Sztratosz Feri és a II. Űrbatyu kalandjairól.


Sajnos osztrák sárkányeregető barátaink idén nem tarthattak velünk, így elmaradtak az óriás medvék, azonban a hazai sárkányeresztők így is megtöltötték az eget színes sárkányokkal. Itt emelkedett a magasba először az idén vásárolt 24 méteres medúza emelősárkánynak köszönhetően a tavaly óta készülő 16 méter hosszú polip, amit osztrák barátunk Erwin irányításával közösen varrt meg a sárkányeresztő csapat.
A napot mint mindig a papírsárkány szépségverseny eredményhirdetésével, a 33 nevező díjazásával zártuk, és napnyugtáig eregettük sárkányainkat a kellemes szélben.


Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki áldozatos munkájával és támogatásával hozzájárult, hogy élményekben gazdag, sikeres hétvégét tudhassunk a magunkénak!