Föld-napi Akadályverseny 2015

A Föld napja alkalmából idén is változatos feladatokkal és új útvonalakkal készülünk az általános iskolások részére szervezett akadályversenyen.

Az eseményen készült képeiteket várjuk itt: Facebook oldalunkon!

Beszámolónk a folytatásban olvasható:

.

  1. április 25-én a Szentkirályszabadja Baráti Kör Egyesület az iskolával közösen hetedik alkalommal rendezte meg a Föld Napja környezetvédelmi és helyismereti akadályversenyt.

A programot 2009-ben azzal a céllal indítottuk útjára, hogy a nem túl népszerű tavaszi szemétszedési akciónkat megpróbáljuk vonzóvá tenni, s egyúttal olyan ismeretek közvetítésével kiegészíteni, amelyekre az iskolai nevelésben kevesebb hangsúly esik. Az idei túrát a Felső-erdő – Dobogó térségébe szerveztük, a felső tagozatosoknál a Hamvas, Panda, Szobahely, Kasza-völgy érintésével, az alsó tagozatosoknál egy rövidebb útvonalon. Az egyes állomásokon a csapatok feladatokat kaptak, amelyek a Föld Napja valamelyik témájával voltak kapcsolatosak.

Az alsó tagozatosok, a tájházzal, a természetben fellelhető „leletekkel” és a legelők életével ismerkedtek, de volt tájkép-készítő és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos állomásuk is. A túra meglepetése a Dobogó és a Felső-erdő közötti legelőre varázsolt miniatűr paraszti állattartó udvar volt, a Szili-gazdaság borjaival, birkáival, bárányaival, nyulaival, kacsáival és kendermagos tyúkjaival. A hagyományos pásztorkodás, legeltető állattartás világába a Laczkó Dezső Múzeum néprajzi gyűjteményének tárgyai segítségével pillanthattak be a résztvevők. A túrát nyomolvasás, környezetünkben vadon élő állatokkal kapcsolatos feladatok és az illegális szemétlerakás ellen tiltakozó táblák készítése tette változatossá. A legeredményesebb az Erdei rókák csapata lett, Kovács Sára, Csajági Laura, Szalai Petra, Szalai-Figder Flóra, Böröndi Roland és Szabolcs Katinka részvételével.

A felső tagozatosok útvonala a közönséges ürge által igen kedvelt Hamvas és Panda dűlőkön vezetett keresztül, ezért az egyik állomáson az ürge Facebook oldalát kellett elkészíteni a gyerekeknek. A Szobahely állomáson az egykor itt állt kis római településre hívtuk fel figyelmet, míg a Dobogó túloldalán a 2013-ban felfedezett, feltételezett meteorkráter (Kasza-völgy) volt az új feladat. Téma volt ezen kívül a növényfelismerés, az emberiség ökológiai lábnyoma, a falu körüli külterületi helynevek rendszere is, és – először – az akadályversenyek történetében, a gyerekek mobiltelefonnal készített tematikus képeit is értékelte a zsűri. A felsősök versenyét idén a „Természet vadjai” nyerték, a csapat tagjai: Gertner Gábor, Gertner István, Köő Bence, Köő Szabolcs, Németh Patrik, Tujder Benedek Vince, Somogyi Miklós.

Mindkét túra útvonalának fontos állomása volt a falu folyóvizét tápláló forrás és a Szent István-szobor. Itt a közvetlen környezetünkben található természeti értékekre, illetve a falu eredetmondájára kívántuk felhívni a figyelmet. Az öt-öt kérdésre született válaszok arra hívják fel a figyelmet, hogy ezen a téren a Baráti Körnek és az iskolának, de a szülőknek, nagyszülőknek is bőven akad még tennivalója.

Hasonlóan elgondolkodtató volt a szemétgyűjtés idei eredménye. Míg az alsó tagozatos csapatok a túrákon megszokott mennyiséget gyűjtötték össze, addig a felső tagozatosok, de különösen a hetedik-nyolcadik osztályosok egészen félvállról vették a feladatot. Pedig a túra útvonalát nem véletlenül vezettük éppen a Meggyespuszta felé, ahol – az egész falu szégyenére – illegális szemétlerakóhelyek egész sorozata csúfítja a tájat. Mivel nem szeretnénk, ha a program egyik fő célja, a szemétgyűjtés ilyen látványosan háttérbe szorulna, jövőre fontos változtatásokat tervezünk, és jobban számítunk a szülők aktivitására is! A felső tagozatos gyerekek által készített verseny-fotók és a túra egészét bemutató képek az egyesület honlapján illetve facebook oldalán böngészhetők.

A több mint hat órán át tartó, hetven gyerekek megmozgató programban sokan segítették a Baráti Kör Egyesület munkáját. Köszönjük az iskola tanárainak és a középiskolás, illetve egyetemista önkénteseknek a közreműködést, az önkormányzat dolgozóinak a szemeteszsákok, a 73 (!) autógumi és az egyéb szemét elszállítását! Köszönjük a felajánlott kerékpárokat Jungvirt Ricsinek és Anitának, valamint az állomásokon nyújtott segítséget Túróczi Zoltánnak, Túróczi Irinának, Váczi Bencének, Gyarmati Katalinnak, Szántód Helgának, Sikos Barnabásnak, Hoffman Róbertnek, Szabó Péternek, Kiss Anikónak, és külön köszönetet mondunk Szili Zsófiának és családjának a különleges „állatsimogatóért”!

 

A győztes alsó tagozatosok az Erdei rókák csapata!
A győztes alsó tagozatosok az Erdei rókák csapata!

Nyereményük egy Balatonfűzfői bobozás!

A győztes felső tagozatosok a „Természet vadjai”!

Nyereményük egy mozijegy az általuk választott filmre!